Carrer d’Anselm Clavé

CARRER D’ANSELM CLAVÉ (i Camps)

Anselm_Clave_2059.jpg_1306973099

(1824-1874). Músic, poeta i polític català. Va néixer a Barcelona. Des de la seva joventut va estar afiliat al partit republicà i va prendre part activa en la revolta del 1843, a Barcelona, per la qual cosa està dos anys empresonat a la Ciutadella. Projecta la creació de societats corals per a reunir i instruir els obrers. El 1845 fundà la societat filharmònica La Aurora, que es convertí en La Fraternitat (1850), societat d’auxilis mutus i primera coral peninsular. El 1857 Clavé li va canviar el nom pel d’Euterpe, i aviat aparegueren per tot Catalunya nombroses societats euterpenses, origen dels cors de Clavé.

Moltes cançons que Clavé va compondre a partir del 1858 van ser en català, amb la qual cosa va contribuir a popularitzar l’obra de La Renaixença. Després de la revolució de setembre de 1868, milità en el naixent partit republicà federal, i fou president de la diputació provincial de Barcelona, càrrec que ocupava en ésser proclamada la primera república (1873). El nou règim el nomenà governador civil de Castelló.

És autor de nombroses obres que va aparèixer en fascicles a partir del 1859, en català i en castellà, destinades a les societats corals.

Són obres seves. “Les flors de maig” i “La Maquinista”. També va traduir al català la lletra de “la Marsellesa”.

Clavé fou el veritable fundador de l’art coral català i les seves obres segueixen dins el repertori de les corals actuals.

La influència dels cors Clavé es va fer sentir en nombroses regions espanyoles, sobretot en les del nord.

Viquipèdia